Икигай или как да практикуваме японската тайна за дълъг и щастлив живот, част 2

29 март 2020
Икигай или как да практикуваме японската тайна за дълъг и щастлив живот, част 2

Продължение

 

Будисткият философ Никио Нивано (1906-1999) търси същността на Икигай в Семейстрото, взаимоотношенията вътре в него и алтруистичната жертва на интересите на Индивида в името на Семейството и цялото Общество. В един свой трактат от 1969 г. той пише, че възрастните хора трябва да продължават да допринасят активно с каквото могат за добруването на общността и обществото и „да помагат на другите, а не да позволяват на другите да помагат на тях“.

 

Американският антрополог, професор Горъдн Матюс, който изследва феномена Икигай от началото на 90те години на миналия век, в студиите си стига до извода, че Икигай е един от факторите носещи съществен принос във възхода на Япония и японската нация през последните десетилетия.

 

През 1994 г. екип от медицинския факултет на Университета в Тхоку, под ръководството на професор Тошимаса Соне, започва 7 годишно пространно изследване на живота на 43391 души на възраст от 40 до 79 годишна възраст. Един от факторите, наблюдаван в периода на проучването е Икигай. Според изследването, хората, които са заявили, че имат личен Икигай, са били значително по-малко предразположени към сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак, отколкото другите участници в изследването. Като цяло процентът на смърт в ранна възраст при тях бил значително по-нисък.

 

Монетата обаче има и друго страна. През последните няколко години различни изследователски групи, спонсорирани от някои могъщи индустриални концерни, се опиват да въвлекат понятието в контекста на вид отношение към работата, с цел стимулиране на работниците и служителите към още по-себеотрицателно отношение към работата, в полза на работното място и работодателя. За щастие японското общество не гледа с добро око на тези опити за „научна“ експлоатация на Икигай и те срещат много сериозен отпор, както от самото общество, така и от страна на сериозните научни институти.

 

Разбира се, няма как в рамките на една статия да обхванем всичко на което можем да се научим от този философски и социален феномен, но ако трябва да дадем обобщена формулировка, пречупена през западния начин на мислене, то Икикай е фокусът, който ни дава едновременно страст, радост и наслада от Живеенето.


Различните зони на лицето ни имат нужда от различна грижа. И точно затова една маска никога не стига. На помощ в тези случаи идва новата мания мултимаскинг.

прочети още

Златото ни дава красива, блестяща и младежка кожа, забавя изчерпването на колагена, повишава еластичността на кожата, изсветлява тена, стимулира клетъчния метаболизъм, прави кожата стегната, подобрява кръвообращението и предотвратява преждевременното стареене, появата на бръчките и петна.

прочети още

Отпусната кожа ... бръчки … зачервяване… Изнервящо! Напълно ви разбираме! Когато се сблъскате с подобни проблеми с кожата, може да се изкушите да потърсите решения в най-новите открития на съвременната козметика, но понякога най-добрият план за действие е просто да се обърнете към естествени съставки с доказан ефект. Соята, например, е чудесна за цялостното състояние на кожата ви. Соевите продукти за грижа за кожата са отлични за постигане на свеж, равномерен тон и сияен младежки вид.

прочети още

Шийт маските са лесни за употреба, а действието им е супер бързо и ефикасно решава проблемите на кожата. Може би именно удобството, с което са известни, е накарало жените да приемат шийт маските за даденост. Би трябвало да е лесно да извадим маската от опаковката и да я поставим на лицето си за следващите 20 минути, нали? Сякаш никога не можете да сбъркате с шийт маска за лице. За съжаление, ще бъдете изненадани да разберете, че много от нас са поставяли маските на лицето си съвсем погрешно.

прочети още

Японската литература и поезия, сами по себе са една вселена от контрасти, символи, философия и екзотична естетика, които имат свое уникално място в световната култура, но безспорно, най-уникалният жанр, на който Светът се наслаждава вече от повече от сто години е Хайку.

прочети още

Тенсел (Tencel®) е името на запазената марка на наскоро изобретената тъкан, изцяло от естествени материали, наречена лиосел.

прочети още

„Непознатата Япония“ е новата рубрика в нашия блог. В нея всяка събота и неделя ще публикуваме интересно четиво в две части, посветено на любопитни факти за хората, традициите, бита, културата, природата и икономиката на Страната на изгряващото слънце. Един от многото японски феномени, на които Западното общество не спира да се възхищава с основание, е понятието Икигай.

прочети още

Прецизността, с която японските жени подхождат към грижата за кожата си, вдъхновява жените в Европа. Нещо повече, въпреки изминалите години, те могат да се похвалят с красив, сияен тен без видими бръчки.

прочети още

Още първите западни пътешественици, слезли на бреговете на Страната на Изгряващото Слънце, били очаровани от неподправената красота на японките и техните изискани маниери.

прочети още

Цветчетата на Сакура са богати на изключително ценни съединения, които намират широка употреба в козметиката и са били използвани от японските жени от хилядолетия.

прочети още

Тайната рецепта за порцелановата кожа на гейшите се крие в дребните оризови зрънца – те освежавали кожата си с оризова вода и пудрели лицето си с оризов прах. Каква е тайната?

прочети още

Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история. Той е не само здравословна освежаваща напитка, но има и редица ползи за кожата. Матча съдържа много полезни хранителни вещества, включително минерали и антиоксиданти, които имат невероятни ползи за здравето, кожата и косата.

прочети още