Икигай или как да практикуваме японската тайна за дълъг и щастлив живот, част 1

28 март 2020
Икигай или как да практикуваме японската тайна за дълъг и щастлив живот, част 1

Един от многото японски феномени, на които Западното общество не спира да се възхищава с основание, е понятието Икигай.

 

Много би било трудно да съберем в няколко изречения, съдържанието и смисъла на тази концепция. Би било прекрасно, ако можехме лесно да осмислим и да го приложим в живота си, но за съжаление, това не е никак лесно.

 

Хубавото е, че не е невъзможно. Ето защо вече повече от две десетилетия в Европа, Америка и в целия свят, водещи психолози, мотивационни лектори, семейни консултанти и ред други специалисти, прилагат в практиката си основните концепции на Икигай.

 

 Какво представлява Икигай като понятие?

 

Преведено свободно от Японски Икигай означава „Смисъл на Живота“, „Цел на Живота, носеща Радост“ или още по-общо казано, „Нещо, заради което сутрин се будиш с Радост“.


За Японците и до днес е от особена важност постоянното себеизследване и наблюдение, водещи до личния Икигай. Това е изключително личен процес, който, в зависимост от способностите на индивида, води до различни резултати.

 

Интересно е, че всеки, изживяващ този процес, е напълно наясно с това и дори до края но живота му да няма резултат, това не е причина за сериозна лична драма. Във връзка със саморазбирането на културната идентичност на японското общество се водят дискусии за това, кои социални идеали трябва да послужат за основа на Икигай, какво може и какво не трябва да се счита за Икигай и дали трябва организирано да се помага на хората търсещи своя Икигай или не.

 

В исторически план, значението на термина Икигай има различни тълкувания. За първи път понятието се среща в историческия епос Тайхейки, писан в края на 14-ти век. Използвана се най-вече във връзка с Императорската институция и Нацията, в смисъл като „Нещо заради което си заслужава да умреш“. Това тълкуване се използва до края на Втората Световна Война. Едва в средата на 60-те години, когато стандартът на живот в Япония се подобрява поради икономическия подем, понятието придобива използваният и до днес смисъл.

 

В японската литература има две конотации на понятието. От една страна, съществуват определени обекти на интереси, дейности или специални условия на живот, наречени ikigai taishō, заради които, най-общо казано, „си заслужава да живееш с радост“. В категорията могат да се включат огромен брой понятия, като литература, изобразително изкуство, спорт, хобита, семейство, природа и т.н.т.


От друга страна, понятието означава и усещането на личността, че е достигнала постоянното състояние на Възторг от Живота - kigai kan. В този смисъл, от западна гледна точка, това съответства на субективното усещане за Благополучие, което включва не само стабилната материална задоволеност, но и осъзнатия Смисъл, заради който си заслужава да се живее.


Клиничният психиатър Камия Миеко (1914-1979) е на мнение, че Икигай не може да бъде разглеждан като адаптиране към дадена социална роля, като например тези на майка или баща.


В книгата си, посветена на Икигай, издадена през 1966 г., д-р. Миеко посочва различни примери на хора, които съзнателно се отказват от предишното си социално положение заради идеалите си, чието преследване ги прави щастливи. Някои стават проповедници или монаси, други напускат семействата си, за да станат изследователи или пътешественици и т.н.т. Според Миеко, Икигай е абсолютно индивидуален и трябва да се търси, най-вече, в индивидуалното „очарование от следването на Собствения Път“.

 

Очаквайте част 2 на първата статия от новата рубрика в нашия блог „Непознатата Япония“!

В нея всяка събота и неделя ще публикуваме интересно четиво в две части, посветено на любопитни факти за хората, традициите, бита, културата, природата и икономиката на Страната на изгряващото слънце.


Различните зони на лицето ни имат нужда от различна грижа. И точно затова една маска никога не стига. На помощ в тези случаи идва новата мания мултимаскинг.

прочети още

Златото ни дава красива, блестяща и младежка кожа, забавя изчерпването на колагена, повишава еластичността на кожата, изсветлява тена, стимулира клетъчния метаболизъм, прави кожата стегната, подобрява кръвообращението и предотвратява преждевременното стареене, появата на бръчките и петна.

прочети още

Отпусната кожа ... бръчки … зачервяване… Изнервящо! Напълно ви разбираме! Когато се сблъскате с подобни проблеми с кожата, може да се изкушите да потърсите решения в най-новите открития на съвременната козметика, но понякога най-добрият план за действие е просто да се обърнете към естествени съставки с доказан ефект. Соята, например, е чудесна за цялостното състояние на кожата ви. Соевите продукти за грижа за кожата са отлични за постигане на свеж, равномерен тон и сияен младежки вид.

прочети още

Шийт маските са лесни за употреба, а действието им е супер бързо и ефикасно решава проблемите на кожата. Може би именно удобството, с което са известни, е накарало жените да приемат шийт маските за даденост. Би трябвало да е лесно да извадим маската от опаковката и да я поставим на лицето си за следващите 20 минути, нали? Сякаш никога не можете да сбъркате с шийт маска за лице. За съжаление, ще бъдете изненадани да разберете, че много от нас са поставяли маските на лицето си съвсем погрешно.

прочети още

Японската литература и поезия, сами по себе са една вселена от контрасти, символи, философия и екзотична естетика, които имат свое уникално място в световната култура, но безспорно, най-уникалният жанр, на който Светът се наслаждава вече от повече от сто години е Хайку.

прочети още

Тенсел (Tencel®) е името на запазената марка на наскоро изобретената тъкан, изцяло от естествени материали, наречена лиосел.

прочети още

„Непознатата Япония“ е новата рубрика в нашия блог. В нея всяка събота и неделя ще публикуваме интересно четиво в две части, посветено на любопитни факти за хората, традициите, бита, културата, природата и икономиката на Страната на изгряващото слънце. Един от многото японски феномени, на които Западното общество не спира да се възхищава с основание, е понятието Икигай.

прочети още

Прецизността, с която японските жени подхождат към грижата за кожата си, вдъхновява жените в Европа. Нещо повече, въпреки изминалите години, те могат да се похвалят с красив, сияен тен без видими бръчки.

прочети още

Още първите западни пътешественици, слезли на бреговете на Страната на Изгряващото Слънце, били очаровани от неподправената красота на японките и техните изискани маниери.

прочети още

Цветчетата на Сакура са богати на изключително ценни съединения, които намират широка употреба в козметиката и са били използвани от японските жени от хилядолетия.

прочети още

Тайната рецепта за порцелановата кожа на гейшите се крие в дребните оризови зрънца – те освежавали кожата си с оризова вода и пудрели лицето си с оризов прах. Каква е тайната?

прочети още

Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история. Той е не само здравословна освежаваща напитка, но има и редица ползи за кожата. Матча съдържа много полезни хранителни вещества, включително минерали и антиоксиданти, които имат невероятни ползи за здравето, кожата и косата.

прочети още