Саке – любопитни факти за традиционната японска напитка в грижата за кожата

25 март 2020
Саке – любопитни факти за традиционната японска напитка в грижата за кожата

Едно от нещата, с които японските жени се гордеят особено много, е сияйната, гладка и нежна кожа на лицата им.

 

Още първите западни пътешественици, слезли на бреговете на Страната на Изгряващото Слънце, били очаровани от неподправената красота на японките и техните изискани маниери.


Известно е, че употребата на тежък грим в Япония е била много популярна сред висшите слоеве на населението, като сред гейшите е била ежедневие. Но как е възможно това да не вреди на кожата на лицата им?

Оказва се, че не само е възможно, но и тайните за това не са много и не са особено трудни за прилагане.

Една от тези тайни е традиционната японска напитка Саке.

 

Според традиционната японска медицина, ежедневната консумация на Саке, няколко пъти дневно, по 10-15 грама, „Затопля тялото вътрешно, като едновременно с това засилва кръвообращението“.
Външните приложения на тази напитка обаче имат много по-изразен ефект върху кожата и също са се прилагали и се прилагат и до днес, като напоследък популярността им извън Япония става все по-голяма.

 

 

Най-простият начин е като се добавят една – две чашки Саке във водата във ваната. Такава вана е не само много успокояваща, но и действа невероятно благотворно на кожата на цялото тяло.


Освен като добавка за вана, Сакето е използвано в Япония в още ред маски, кремове и лосиони още от най-дълбока древност.

 

На какво се дължат тези благотворни свойства на напитката? Отговорът е – в уникалния му състав.

 

На първо място, Сакето е изключително богато на аминокиселини. Това се дължи на основната суровина, от която се произвежда – оризът. Аминокиселините в Сакето подхранват най-горния слой на кожата.

 

Друго важно съединение е арбутинът. Арбутинът притежава меко и естествено избелващо свойство, като освен това потиска прекомерния синтез на меланин, който се засилва с напредването на възрастта.

 

Свободната линолова киселина, която също се съдържа в голямо количество в Саке, също има избелващ и регулиращ нивото на меланин ефект.

 

Друга важна киселина е феруловата киселина, която е силен антиоксидант и предотвратява стареенето на клетките.

 

Но това не е всичко!

В процеса на производство на тази напитка се използва един специален вид благородна плесен наречена Киджи – Aspergillus flavus. При ферментацията на оризовите зърна, тази плесен отделя една много особена киселина, която се запазва в готовото Саке. Тази киселина потиска синтеза на тирозиназата, която е основен фактор в производството на меланин. Освен избелващ ефект, тази киселина предотвратява натрупването на глекозиращи вещества, което води до втвърдяването на колагена и води до появата на бръчки.

 

Освен всички изброени до тук вещества, Сакето съдържа и съединението суцинат, което има стягащ ефект върху повърхностния слой на епидермиса.

 

След всичко казано до тук, макар и съвсем накратко, едва ли може да има съмнение в уникалните козметични и здравословни ефекти на Сакето върху човешкото тяло. Така че, ако още не сте го проверили лично, съветът ни е – не се колебайте!

 

Изпробвайте благотворния ефект на Саке върху вашата кожа с нашата Хидратираща маска за лице с екстракт от Саке или изберете нашия Интензивно овлажняващият и озаряващ серум за лице с екстракт от Саке за гладкост и еластичност на кожата.


Различните зони на лицето ни имат нужда от различна грижа. И точно затова една маска никога не стига. На помощ в тези случаи идва новата мания мултимаскинг.

прочети още

Златото ни дава красива, блестяща и младежка кожа, забавя изчерпването на колагена, повишава еластичността на кожата, изсветлява тена, стимулира клетъчния метаболизъм, прави кожата стегната, подобрява кръвообращението и предотвратява преждевременното стареене, появата на бръчките и петна.

прочети още

Отпусната кожа ... бръчки … зачервяване… Изнервящо! Напълно ви разбираме! Когато се сблъскате с подобни проблеми с кожата, може да се изкушите да потърсите решения в най-новите открития на съвременната козметика, но понякога най-добрият план за действие е просто да се обърнете към естествени съставки с доказан ефект. Соята, например, е чудесна за цялостното състояние на кожата ви. Соевите продукти за грижа за кожата са отлични за постигане на свеж, равномерен тон и сияен младежки вид.

прочети още

Шийт маските са лесни за употреба, а действието им е супер бързо и ефикасно решава проблемите на кожата. Може би именно удобството, с което са известни, е накарало жените да приемат шийт маските за даденост. Би трябвало да е лесно да извадим маската от опаковката и да я поставим на лицето си за следващите 20 минути, нали? Сякаш никога не можете да сбъркате с шийт маска за лице. За съжаление, ще бъдете изненадани да разберете, че много от нас са поставяли маските на лицето си съвсем погрешно.

прочети още

Японската литература и поезия, сами по себе са една вселена от контрасти, символи, философия и екзотична естетика, които имат свое уникално място в световната култура, но безспорно, най-уникалният жанр, на който Светът се наслаждава вече от повече от сто години е Хайку.

прочети още

Тенсел (Tencel®) е името на запазената марка на наскоро изобретената тъкан, изцяло от естествени материали, наречена лиосел.

прочети още

„Непознатата Япония“ е новата рубрика в нашия блог. В нея всяка събота и неделя ще публикуваме интересно четиво в две части, посветено на любопитни факти за хората, традициите, бита, културата, природата и икономиката на Страната на изгряващото слънце. Един от многото японски феномени, на които Западното общество не спира да се възхищава с основание, е понятието Икигай.

прочети още

„Непознатата Япония“ е новата рубрика в нашия блог. В нея всяка събота и неделя ще публикуваме интересно четиво в две части, посветено на любопитни факти за хората, традициите, бита, културата, природата и икономиката на Страната на изгряващото слънце. Един от многото японски феномени, на които Западното общество не спира да се възхищава с основание, е понятието Икигай.

прочети още

Прецизността, с която японските жени подхождат към грижата за кожата си, вдъхновява жените в Европа. Нещо повече, въпреки изминалите години, те могат да се похвалят с красив, сияен тен без видими бръчки.

прочети още

Цветчетата на Сакура са богати на изключително ценни съединения, които намират широка употреба в козметиката и са били използвани от японските жени от хилядолетия.

прочети още

Тайната рецепта за порцелановата кожа на гейшите се крие в дребните оризови зрънца – те освежавали кожата си с оризова вода и пудрели лицето си с оризов прах. Каква е тайната?

прочети още

Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история. Той е не само здравословна освежаваща напитка, но има и редица ползи за кожата. Матча съдържа много полезни хранителни вещества, включително минерали и антиоксиданти, които имат невероятни ползи за здравето, кожата и косата.

прочети още