Природният феномен Сакура в грижа за кожата

25 март 2020
Природният феномен Сакура в грижа за кожата

За Япония може да се говори и пише безкрайно много. Сама по себе си Япония е страна-символ, но японската вишна Сакура безспорно е сред първите й символи, които ще изникнат в съзнанието ви.

 

Prunus serrulata, известна още като Японска декоративна Вишна е декоративен представител на този група плодни дръвчета. Плодовете му са дребни и почти не се използват за ядене. Дървото е известно с деликатната си и чувствена красота и е широко разпространено декоративно растeние, не само в родината си, но и в целия свят.

 

Векове наред Сакура е била извор на вдъхновение за поколения японски художници, поети и драматурзи.

Цветовете на Сакура са от почти бели, до наситено розови, в зависимост от сорта на дървото. За разлика от тези на останалите видове вишни, цветовете на Сакура са много нетрайни. Цъфтежът продължава от три дни, до няколко часа.

 

Дали обаче това красиво дръвче има само декоративна функция? Оказва се, че не.

 

Цветчетата на Сакура са богати на изключително ценни съединения, които намират широка употреба в козметиката и са били използвани от японските жени от хилядолетия.

 

Те са пълни с антиоксиданти, които помагат за изчистването на кожата от свободни радикали. Свободните радикали са една от основните причини за стареенето не само на кожата, но и на цялото тяло.

 

Красивите цветчета са богати на мастни киселини, които спомагат за възстановяването и поддържането на естествените защитни бариери на клетките и така спомагат за запазването на гладкостта на кожата.

 

Съдържащите се в цветовете на Сакура аминокиселини възпрепятстват гликацията, която представлява свързване на излишните захари в кръвта с някои протеини, като колагена например, което води до неговия недостиг в кожата и това е една от основните причини за появата на бръчки.

 

Екстрактът от цветове на Сакура има доказано избелващ ефект. Той намалява хиперпигментацията, изсветлява и изравнява тена на лицето, като засилва производството на меланин. Овен това, екстрактът от цветове на Японска вишна има противовъзпалителен ефект и успокоява кожните раздразнения от най-различен произход.

 

Въпреки че, както казахме, плодовете на Сакура не се използват за ядене, цветчетата й намират приложение, не само в козметиката, но също така и в кулинарията. Използват се, на първо място като добавка към много традиционни чайове, в сладкарството и дори в някои много изискани и скъпи видове суши. Тъй като са много крехки съхранението им е трудно. Традиционно се консервират със сол или слаб сливов оцет.

 

Подарете на кожата си вълшебното озаряващо докосване на Сакура! 


Различните зони на лицето ни имат нужда от различна грижа. И точно затова една маска никога не стига. На помощ в тези случаи идва новата мания мултимаскинг.

прочети още

Златото ни дава красива, блестяща и младежка кожа, забавя изчерпването на колагена, повишава еластичността на кожата, изсветлява тена, стимулира клетъчния метаболизъм, прави кожата стегната, подобрява кръвообращението и предотвратява преждевременното стареене, появата на бръчките и петна.

прочети още

Отпусната кожа ... бръчки … зачервяване… Изнервящо! Напълно ви разбираме! Когато се сблъскате с подобни проблеми с кожата, може да се изкушите да потърсите решения в най-новите открития на съвременната козметика, но понякога най-добрият план за действие е просто да се обърнете към естествени съставки с доказан ефект. Соята, например, е чудесна за цялостното състояние на кожата ви. Соевите продукти за грижа за кожата са отлични за постигане на свеж, равномерен тон и сияен младежки вид.

прочети още

Шийт маските са лесни за употреба, а действието им е супер бързо и ефикасно решава проблемите на кожата. Може би именно удобството, с което са известни, е накарало жените да приемат шийт маските за даденост. Би трябвало да е лесно да извадим маската от опаковката и да я поставим на лицето си за следващите 20 минути, нали? Сякаш никога не можете да сбъркате с шийт маска за лице. За съжаление, ще бъдете изненадани да разберете, че много от нас са поставяли маските на лицето си съвсем погрешно.

прочети още

Японската литература и поезия, сами по себе са една вселена от контрасти, символи, философия и екзотична естетика, които имат свое уникално място в световната култура, но безспорно, най-уникалният жанр, на който Светът се наслаждава вече от повече от сто години е Хайку.

прочети още

Тенсел (Tencel®) е името на запазената марка на наскоро изобретената тъкан, изцяло от естествени материали, наречена лиосел.

прочети още

„Непознатата Япония“ е новата рубрика в нашия блог. В нея всяка събота и неделя ще публикуваме интересно четиво в две части, посветено на любопитни факти за хората, традициите, бита, културата, природата и икономиката на Страната на изгряващото слънце. Един от многото японски феномени, на които Западното общество не спира да се възхищава с основание, е понятието Икигай.

прочети още

„Непознатата Япония“ е новата рубрика в нашия блог. В нея всяка събота и неделя ще публикуваме интересно четиво в две части, посветено на любопитни факти за хората, традициите, бита, културата, природата и икономиката на Страната на изгряващото слънце. Един от многото японски феномени, на които Западното общество не спира да се възхищава с основание, е понятието Икигай.

прочети още

Прецизността, с която японските жени подхождат към грижата за кожата си, вдъхновява жените в Европа. Нещо повече, въпреки изминалите години, те могат да се похвалят с красив, сияен тен без видими бръчки.

прочети още

Още първите западни пътешественици, слезли на бреговете на Страната на Изгряващото Слънце, били очаровани от неподправената красота на японките и техните изискани маниери.

прочети още

Тайната рецепта за порцелановата кожа на гейшите се крие в дребните оризови зрънца – те освежавали кожата си с оризова вода и пудрели лицето си с оризов прах. Каква е тайната?

прочети още

Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай с вековна история. Той е не само здравословна освежаваща напитка, но има и редица ползи за кожата. Матча съдържа много полезни хранителни вещества, включително минерали и антиоксиданти, които имат невероятни ползи за здравето, кожата и косата.

прочети още